Hoe boek ik de eindafrekening van water of stookolie in?

Het komt voor dat in een gebouw de meteropname door een extern bedrijf gebeurt, dat éénmaal per jaar een afrekening maakt en deze naar de syndicus doorstuurt. Daarnaast dient u wel maandelijks voorschotfacturen te betalen, en is er in het geval van stookolie een overschot op het moment van afrekenen.

1. Verdeelsleutel opmaken

Om deze facturen correct af te rekenen dient u dit te doen met een bijzondere verdeelsleutel. Ga hiervoor naar Boekhouding > verdeelsleutels en maak een nieuwe verdeelsleutel. Kies bij de opties voor “Deze sleutel volgt een uitzonderlijke verdeling van de kosten (niet volgens vast patroon)”: Boek alle facturen die onder één meteropname en -verdeling vallen, onder dezelfde uitzonderlijke verdeelsleutel. Indien u zowel water als stookolie volgens een uitzonderlijke verdeling dient te doen, dient u voor beide nutsvoorzieningen een aparte uitzonderlijke verdeelsleutel aan te maken. De betalingen van die facturen en voorschotten kan u op de gebruikelijke manier afpunten met de facturen/voorschotten.

2. Afrekening opmaken

Op het moment van afrekenen krijgt u in de derde stap van de afrekening, na deze op te slaan, de mogelijkheid om bij de verdeelsleutels op uw uitzonderlijke verdeelsleutel te klikken: Daarna kan u voor deze sleutel de bedragen invullen per kavel, zoals op de factuur van de leverancier vermeld:

3. Afrekening

Wanneer u per eigenaar de afrekening bekijkt, wordt dit wat anders weergegeven dan een normale verdeelsleutel: bij de grootboekrekeningen zal bij 'uw aandeel', 'N/A' staan, aangezien we dit niet konden berekenen. Maar bij de som zal het correcte bedrag voor deze kavel staan:

hoe_boek_ik_de_eindafrekening_van_water_of_stookolie_in.txt · Laatst gewijzigd: 2021/12/28 16:47 (Externe bewerking)